SULJE SIVU
1800-luvulla oli mikrobiologian alalla tehty monia tärkeitä keksintöjä. Yhdessä työtovereidensa kanssa mm. saksalainen lääkäri Robert Koch oli eristänyt tuberkuloosia, koleraa, lavantautia, kurkkumätää ja jäykkäkouristusta aiheuttavat eliöt sekä tunnistanut useita eri tyyppisiä bakteereja, esimerkiksi streptokokkeja, pneumokokkeja, meningokokkeja ja stafylokokkeja.

Nämä tutkimukset - yhdessä ranskalaisen Pasteurin uraauurtavien tutkimusten kanssa - olivat auranneet tietä myös muiden, tauteja aiheuttavien pieneliöiden tunnistamiselle ja niihin vaikuttavien lääkkeiden keksimiselle. Tältä pohjalta kehitettiin myös Prontosil, ensimmäinen sulfalääke.

Prontosil

Prontosilia on pidetty tämän päivän perspektiivistä katsottuna ensimmäisenä, hoidollisesti merkittävänä bakteerilääkkeenä. Ensimmäisenä sulfavalmisteena (sulfonamidi) se tuli laajempaan käyttöön vuonna 1935.

Prontosil sisältää synteettistä atsoväriä, jolla oli jo 1910-luvulla havaittu olevan vaikutusta streptokokki-bakteereihin. Silloisten kokeiden tekijöitä kiinnosti kuitenkin lähinnä väriteollisuus, eivät lääkkeet. Vasta Gerhardt Domagk, Paul Ehrlichin työn jatkaja saman lääketehtaan palveluksessa, kehitti tämän havainnon perusteella


1800-luvun uudet avaukset jatkuivat 1900-luvun keksinnöissä